Emek

“Setlerde ölmek istemiyoruz”

İstanbul: Gitgide büyüyen dizi ve sinema sektörünün “görünmeyen yüzü” olan sahne arkasında çalışan emekçilerin çalışma koşulları can almaya devam ediyor. 1 Mayıs işçi ve emekçilerin “Birlik, Mücadele ve Dayanışma” bayramında bile çalışmak zorunda kalan “Arka Sıradakiler” dizisinin sanat yönetmeni yardımcısı Selin Erdem tam da 1 Mayıs günü sette yaşamını yitirdi.

Selin Erdem’in yaşamını yitirmesi ve setlerde çalışma koşullarının giderek kötüleşmesini protesto eden Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen) bugün (10 Mayıs) Galatasaray Lisesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Setlerde ölmek istemiyoruz”, “Sinema emekçisi köle değildir” diyen sinema emekçilerinin gerçekleştirdiği eylemde ilk olarak Selin Erdem’in yakınları söz aldı. Erdem’in “sette yaşamını yitirmesinin bir mukadderat olmadığını” belirten yakınlarının ardından Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora söz aldı.

Erdem’in acısını paylaştığını belirten Alabora, önümüzdeki haftalardan itibaren sinema emekçilerinin örgütlenmeleri ile biraraya gelerek setlerde çalışma standartlarını belirlemek amacıyla bir çalışma yapacaklarını açıkladı.

“Bir Selin daha kaybetmek istemiyoruz” diyen Alabora’nın ardından Birleşik Oyuncular Meslek Birliği (BİROY) adına eyleme katılan Janset Paçal da bir konuşma yaparak bu çalışmada yer alacaklarını söyledi. “Amacımız kimse ile kavga etmek değil” diyen Paçal, amaçlarının bu sektörde yaşanan can kayıplarını önlemek olduğunun altını çizdi.

Paçal’dan sonra sözü Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu aldı. Nisan ayında 79 işçinin iş cinayetine kurban gittiğini hatırlatan Çerkezoğlu, “inşaat sektöründen tersanelere, sağlık sisteminden setlere kadar yaşanan bu can kayıplarının nedeni taşeron ve güvencesiz tüm çalışma biçimleridir” dedi. Sinema emekçilerinin mücadelesinde onların yanında olacaklarını belirtti.

 

“İş kazaları yasadışı çalışma koşullarının kalkmasıyla son bulur”

Açıklamaların ardından Sine-Sen adına Hale İşsever basın açıklamasını okudu.

Selin Erdem’in tam da 1 Mayıs günü yaşamını yitirdiğinin altını çizen İşsever, “Gerçekleşen bu kazanın bir rastlantı, ecel ya da kader olmadığını biliyoruz. Yaşanan iş kazalarının önlenmesinin yasadışı çalışma koşullarının ortadan kaldırılmasıyla gerçekleşeceğinin söylüyoruz” dedi.

İşsever ardından sinema emekçilerinin taleplerini ve görevlerini sıraladı:

Çalıştığımız işlerde mutlak suretle sigortamızı takip edecek ve sigortalı olarak çalışacağız.

Çalışma saatlerinin sektörümüzün koşullarını da göz önünde bulundurularak hazırlandığından emin olacağız.

Ödemelerde yaşadığımız gecikme ve kısıntılarda hakkımızı arayacağız.

Devir teslim aldığımız işlerde önceki ekibin neden iş bıraktığını soracak, işi bırakan meslektaşımızın gerekçelerini öğreneceğiz.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu