GüncelManşet

Haberin var mı? Aydos’ta mücadele büyüyor!

Kartal: Pendik Belediyesi tarafından yaklaşık bir yıl kadar önce “Tapu veriyoruz” söylemiyle Aydos ve Sülüntepe Mahallelerinde bir uygulama başlatıldı. Bu uygulama ile Pendik Belediyesi Milli Emlak’tan devraldığı parselleri tekrar halka satışını gerçekleştirmek istiyor. “Kentsel dönüşüm” adı altında yoksul ve emekçi mahallelerde sürgün gerçekleştirerek bölgeyi ranta açma çalışmaları Aydos ve Sülüntepe’de bu yöntemle uygulanmaya çalışılırken bu iki mahalledeki halk saldırılara karşı örgütlenmeyi ve mücadele yürütmeyi seçti. Pendik Ertuğrul Gazi Sülüntepe Kentsel Dönüşüm İmar Kamulaştırma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (ERSÜLDER)’nde örgütlenerek kentsel dönüşüme karşı mücadele yürüten halk yarın (5 Nisan) mahallelerinde bir yürüyüş gerçekleştirecek.

Yapılacak eylem öncesinde Aydos Mahallesi’ne bir ziyaret gerçekleştirdik. Kartal’dan Aydos’a uzanan yol boyunca kimi yerlerde lüks rezidans ve villalar hemen ardından gecekondular ile tarlalar Aydos ve Sülüntepe’yi (ayrıca tüm bölgeyi) neyin beklediğinin göstergesiydi zaten. Bölgedeki doğanın da talanıyla özelikle Yakacık bölgesinde kentsel dönüşümün izlerini görmek mümkün. Aydos’a varmamızla bizi bir yanında villalar, diğer yanında ise gecekondular olan bir mahalle karşıladı.

Aydos 80’lerde kurulmuş Pendik’e bağlı bir mahalle… Köylülüğün bitirilmesi ve kent sanayisinde ucuz iş gücünün sağlanması için göç politikaları sonucunda daha çok Sivas, Tokat, Erzincan, Kars, Bartın bölgelerinden göç almış. Bugün devlet 35 sene önce buraya göç ettirdiği insanların üzerinden kentsel dönüşümle rant sağlamaya çalışıyor.

Aydos halkının dozerlerle imtihanı: Zafer!

ERSÜLDER Başkanı Ünal Yiğit ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide öğreniyoruz ki mahallenin resmi adı Ertuğrulgazi Mahallesi ve buranın isminin Ertuğrulgazi olarak değiştirilmesinin nedeni ise 2004 Aydos direnişiymiş. Gecekonduların 2004’te kolluk güçleri ile birlikte yıkılmak istenmesine karşı Aydos halkı burada bir hafta süren direnişle gecekonduların yıkımını engellemiş. Yiğit, “İstanbul’da dozerin dayandığı ancak kazanımla sonuçlanan bir direniş gösteren tek mahalle burası. Burada örgütsüz bir mahallenin bu kazanımı oldukça önemli” diyerek durumu özetliyor.

Yiğit, “Ancak” diyor ve devamında saldırıların değişen boyutunu, “Bugün belediye dozerlerle saldırdığı vakit direnişi gördüğü için farklı bir yöntem geliştirdi. ‘Tapu veriyoruz’ diyerek sözleşmeler imzalatarak kandırmaya çalışıyorlar” şeklinde aktarıyor.

aydos ünalyiğitERSÜLDER’in kuruluşu…

Ünal Yiğit’ten ERSÜLDER’in kuruluşuna dair bilgi alıyoruz. 2011 yılında Pendik Belediyesi’nin “kentsel dönüşüm” adlı altındaki politikaları ile birlikte aynı yıl bu politikalara karşı kurulmuş bir dernek olduğunu öğreniyoruz ERSÜLDER’in. Belediyenin uygulamalarına dair Yiğit “Burada gecekondularda yaşayan halkı sürgün etmek; sürgün ederken de ömür boyu borçlandırmak, emekçi mahalleleri birilerine peşkeş için yapılan bir uygulama bu” diyor ve Aydos halkına yönelik hak gasplarını karşı Kasım 2011’de derneği kurduklarını açıklıyor.

Derneğin kurulduğu ilk zamanlarda Aydos halkının, tarafından ülkenin burjuvazi tarafından yönetilmesi durumu ile benzer şekilde dernek yönetiminde de zenginlerin olacağına dair bir algısının oluştuğunu aktaran Yiğit, “Biz bu algıyı zaman içerisinde samimiyetimizle yok ettik. Aydos ve Sülüntepe halkı bu samimiyeti görünce derneğe ilgi göstermeye başladı. Doğru ve haklı bir mücadele vermemizin de bununla alakası var” diyor.

Dernek uzunca süre kapı kapı dolaşarak, ev toplantıları ve kahve toplantıları ile “Kentsel Dönüşüm”e dair Aydos halkına bilgi vermiş. Sonrasında geride bıraktığımız Kasım ayında ise ilk panel gerçekleştirilmiş. Hemen hemen 500 kişilik bir katılımın olduğu panele halkın derneği tanımak için geldiğini aktaran Yiğit, derneğe ilişkin temkinli bir yaklaşım gerçekleştiğini çünkü bölgede daha önce kurulan çeşitli derneklerin halkı dolandırdığını belirtiyor.

Ve ERSÜLDER güçleniyor!

Halk bizim amaçlarımızı ve ne doğrultuda ilerlediğimizi öğrenince güçlenmeye başladık ve ikinci panelimizi yaptık. Bu panelde daha yüksek bir katılım oldu” diyen Yiğit ikinci panel ile birlikte halkın dernekte örgütlenmenin ve mücadele vermenin öneminin farkına vardığını aktardı. İkinci panel neticesinde halkın talebi doğrultusunda da yarın düzenlenecek eylemin kararı alınmış. Bu eylem kararında, AKP ve CHP gibi sistem partileri ile yapılan görüşmelerin çözümsüzlükle sonuçlanması olduğunu belirten Yiğit, “Görüşmelerle beraber Aydos ve Sülüntepe halkı  gördü ki bu partiler soruna çözüm olamıyorlar. Çözümün halkın kendi örgütlenmesinde ve mücadelesinde olduğu ortaya çıktı” şeklinde durumu özetliyor.

aydos kentseldönüşümYarın Aydos Mahallesi Muhtarlık önünden toplanmayla başlayacak yürüyüş sonrasındaki süreçte ne yapılacağını sorduğumuzda ise Yiğit, “Yasal olarak burada herhangi bir bölgede imar planları askıya çıkmadı, imar planı askıya çıkmadan zaten sosyal proje adı altında uygulama yapıyorlar. Böylece kentsel dönüşümün hazırlığını yapıyorlar. İmar planları askıya çıkmadığı için yasal süreci başlatamıyoruz. Anayasal bir hakkımız var bu da “Barınma Hakkı”. Bu hakkımızla beraber yürüyüşten sonra Pendik Belediyesi’ne bir itiraz dilekçesi vereceğiz” şeklinde önlerindeki süreci açıklıyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu