Manşet

Patronların kar hırsı doğayı öldürüyor!

Bursa: Yerli ve yabancı sermaye hiçbir önlem almadan sanayi atıklarını çevreye ve doğaya salmaları sonucu katlediliyor. Bunlardan biride Bursa’da bulunan Nilüfer Çayıdır.

Daha önceden sanayinin olmadığı dönemde bu çaydan başta balıklar olmak üzere birçok canlı türleri yaşıyordu ve bu çayın suyuyla tarım arazileri sulanmaktaydı. Ancak; Sanayinin gelişmesi ve patronların kar hırsı sonucu Nilüfer Çayı demek yerine “Kimyasal Atıklar Çayı” demek daha doğru olur. Bu vesile ile onlarca Köy halkı, Devrimci Demokrat ve ilerici kurumlar ve Çevre Dernekleri 25 Kasım günü Setbaşı Mahfel Cafe önünden “Tarım Ürünlerimizi Sanayi Zehirleriyle Sulamak İstemiyoruz” yazılı pankart ve onlarca döviz açarak Kent Müzesine yürüyüş gerçekleştirdi.

Burada 52 köy adına basın açıklamasını Gülhan Gündoğan yaptı. Açıklama da “Bursa’mızın can damarı iken, sanayi atıkları rezaletine dönüştürülen Nilüfer çayımıza sahip çıkmak için toplandık. Bugün buraya, rengiyle kirlendiğini bağıran, kokusuyla rahatsız eden Nilüfer çayının nasıl tehlike saçtığını bir kez daha haykırmak için geldik. İçinde artık canlının yaşamadığı bu su bizi hasta ediyor. Derimiz temas ettiğinde, cildimizde yanıklar ve döküntüler oluşuyor. Çeşitli solunum rahatsızlıkları, deri hastalıkları derken, köylerimizde artık kanser vakaları da artmaya başladı. Neden mi suyla temas içindeyiz? Çünkü bizler çiftçiyiz! Nilüfer çayını mahsulümüzü sulamakta kullanmak zorundayız. Atalarımızdan beri tarla suladığımız bu çay artık zehirli. Üzülerek belirtmeliyiz ki, şehirliler de bu zehirle sulanmış sebze ve meyveleri tüketiyor. Bununla da kalmıyor, zehirli suyla temas eden ya da bu suyu içmek zorunda kalan hayvanlarımızın sütleriyle de çocuklarınızın körpecik bedenlerine zehir akıyor” dedi.

Köylüler ve çevre dernekleri yaşanan bu çevre katliamına sessiz kalmayacaklarını ve eylem etkinliklerini devam ettireceklerini söyleyerek eylemi sonlandırdılar.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu