Manşet

Mısır Halkı Mursi’nin Gitmesini İstiyor!

H.Merkezi: Mısır’da Müslüman Kardeşlerin adayı Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin iktidara gelişinin birinci yıldönümü olan 30 Haziran’da milyonlarca Mısırlı sokağa döküldü. Mısır, Hüsnü Mübarek’i deviren ayaklanma günlerinden bu yana en kitlesel eylemlere sahne oldu. “Mursi istifa” sloganıyla ülke çapında 2 milyonu aşkın insan eylemlere katıldı. Yaşanan eylemleri Guardian muhabiri şöyle anlattı: “normalde vızır vızır araçların geçtiği sokaklar bu kez bomboştu. Eylemlerin düzenleneceği cadde ve medyanlar ise insanlarla dolup taşıyor.” 30 Haziran eylemi öncesinde geceden itibaren Tahrir Meydanı’nı dolduran Mısır halkı, Mursi’ye karşı başkanlık sarayı önünde ve ülkenin diğer kentlerinde büyük protesto gösterilerine hazırlandı. Yüz binlerle dolan Tahrir’in üzerinde 4 helikopterin döndüğü aktarıldı. 30 Haziran günü sabahın erken saatlerinden itibaren ise yüz binlerce Mısırlı, başkent Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda toplanmaya başladı. Mursi’nin istifasını isteyen halk, cumhurbaşkanının ülkeyi böldüğünü söyleyerek, “Mısır’a özgürlük” sloganı attı.

Sekiz Kişi Yaşamını Yitirdi

Ülkenin hemen her yerinde eylem yapan Mısır halkı, Beni Suef kentinde ise Müslüman Kardeşler binasını ateşe verdi. Kentte, Mursi yandaşlarının muhaliflerin üzerine saldırması üzerine çıkan çatışmalarda muhaliflerden bir kişi yaşamını yitirdi. El Ahram gazetesinin haberine göre, Yukarı Mısır’ın Assiyut bölgesinde 3 muhalif öldürüldü. El Ahram, ölümlerden birinin, bir motosikletlinin yakın mesafeden başına silahla ateş açması sonucu gerçekleştiğini iddia etti. Sağlık Bakanı Muhammed Hamed, 25 yaşındaki Ammer Guda’nın Beni Suef’te ateş açılarak öldürüldüğünü teyit etti.

Öte yandan, Hukuk ve Parlamento İşleri Bakanı Hatem Bagato’nun istifa ettiği iddia edildi.

Mısır Sağlık Bakanlığı başta Kahire olmak üzere 17 kentte Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yandaşları ile halk muhalefeti arasında yaşanan çatışmalarda 8 kişinin hayatını kaybettiğini, 304 kişinin yaralandığını açıkladı.

mısırdakMuhalif Basın Tavrını Sertleştirdi

Ülke genelinde Mursi’ye yönelik büyük bir öfke dalgası hâkimken muhalif basında Cumhurbaşkanına yönelik tavrını sertleştirdi. Al-Masry Al-Youm gazetesi, “Sokaktan Mursi’ye: 1 yıl yetti” manşetiyle çıkarken “Başkana kırmızı kart”, “Hesap günü” gibi manşetler de dikkat çekti. Guardian’a konuşan Muhammed Mursi ise, halkı, “eski rejimin artıkları” ve “paralı haydutlar” olmakla suçladı. “Eğer ben gidersem ve başkası seçilirse, bir ay sonra başkaları da o yeni başkanın istifa etmesini ister” diyen Mursi, Mısır demokrasisinin ilerleyişinin düşmanları olduğunu savundu. 30 Haziran eyleminin 28 Ocak 2011’den bu yana yapılmış en büyük eylem olduğunu söyleyen 6 Nisan Hareketi kurucusu Ahmed Maher, “2011’den fark şu ki bugün net bir hedefimiz var o da Mursi’nin gitmesi” dedi. Al-Ahram’a konuşan Maher, kararlı olduklarını ve Mursi istifa edene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

Başkanlık Sarayı Önünde Eylem

Eylemler sırasında Müslüman Kardeşlerin Kahire’deki Genel Merkez Binası’na molotof kokteylli saldırı gerçekleştirilirken Mursi’nin Heliopolis’teki Başkanlık Sarayı’nın önünde de protesto eylemleri yapıldı. Başkanlık Sarayı’nın önünde toplanan binlerce kişi Mursi’yi deviren süreçte ve Mursi iktidarı döneminde katledilen devrimcilerin fotoğraflarını taşıyor. Mursi’nin Kahire’nin dışında yeni kurulan uydukent Yeni Kahire’deki evinin önünde de 200 kişinin toplandığı belirtiliyor. Polisin, kitleyi evden uzak tutmak için barikat kurduğu aktarıldı.

Müslüman Kardeşler Rejim İçin Sokakta

Mursi gelişen harekete yanıt olarak Müslüman Kardeşlerinin tabanını harekete geçirdi. Müslüman Kardeşler rejimi korumak adına sokağa çıktı, halk muhalefetine saldırdı. Kahire’nin doğusundaki Nasr’da 20 bin Mursi taraftarının toplandığı belirtiliyor. Guardian Muhabiri Patrick Kingsley, Mursi taraftarları içerisinde her zamankinden fazla sopalı eylemci olduğuna dikkat çekti. Mursi taraftarlarının “Laikler bir daha asla Mısır’ı yönetemeyecek” sloganları attığı aktarıldı. Müslüman Kardeşlerin yanı sıra, Selefi grup Cemaa İslammiye de Mursi’ye destek çıkıyor.

İşçi Sınıfı Mursi’nin Gitmesini İstiyor

İşçi sınıfının oldukça güçlü olduğu ve başlattığı grev dalgasıyla Mübarek’in devrilmesinde belirleyici bir rol oynayan İskenderiye kenti de hareketliydi. İskenderiye’de yüz binlerce işçi sokağa çıkarak Mursi’nin istifasını istedi.

İşçi kenti el Mahalla’da da binlerce insan El Şoun Meydanı’nda bir araya geldi ve Mursi karşıtı sloganlar attı. New York Times Muhabiri Kareem Fahim de sopalı, kasketli ve kalkanlarıyla sokağa çıkan Mursi yandaşlarının bir fotoğrafını yayınladı. Mısır ordusu da, “halkın iradesine karşı yapılan saldırılara müsamaha gösterilmeyeceğini” duyurdu.

Gönüllü Doktorlar

Hareket tıpkı Gezi Parkı direnişinde olduğu gibi kendi doğal iş bölümünü de yarattı. Kendilerine ‘Tahrir Doktorları’ diyen 30 kişilik hekimler grubu çıkabilecek olaylarda yaşanması muhtemel yaralanmalara karşı 3 seyyar hastane oluşturdu.

İsyan Hareketi: Mursi Gidene kadar Sokaktayız!

Bir yıl önce Cumhurbaşkanlığına seçilen Mursi ve Müslüman Kardeşler’in politikalarına duyulan rahatsızlık sonrası başlatılan ve erken seçim talep eden seçim çağrısını 22 milyon kişi imzaladı.

30 Haziran gösterilerini düzenleyenlerden biri olan Temerrüd (İsyan) Hareketi, Cumhurbaşkanı Mursi’ye görevi bırakması için 2 Temmuz Salı gününe kadar süre tanıdıklarını, aksi takdirde, ülke genelinde sivil itaatsizlik eylemleri başlatacaklarını duyurdu. Hareket tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, “Mursi’nin görevi bırakması ve erken seçime gidilmesi için 22 milyon imza toplandı. Biz şu anda o insanları temsil ediyoruz. Mursi, artık Mısır’ın meşru cumhurbaşkanı değildir” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ayrıca gösterilerin ülke genelinde, tüm meydanlarda Salı gününe kadar devam edeceği belirtildi.

{youtube}http://www.youtube.com/watch?v=6E3SP-npZSo{/youtube}

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu