Kadın

“Şiddete uğrayan kadınların seans notlarını bile aldılar”

Mersin: Mersin merkezli olmak üzere 6 ilde eş zamanlı yürütülen operasyonlardan, İştar Kadın Danışmanlık Merkezi de nasibini aldı. Biz de kurumda sosyolog olarak görev alan Menice Ürün ile bu konular üzerine konuştuk.

– Bize İştar’ı tanıtır mısınız?

– İştar, 25 Eylül 2010’da açıldı. Bir kadın danışma merkezi olan İştar, destek ve bilgilendirme amaçlı kuruldu. Türkiye’de farklı farklı konularda destek veren danışma merkezleri var fakat kadın alanında yok. Nüfusu 50 binin üzerinde her belediyenin de bu kadın danışma merkezlerini açma zorunluluğu var, ancak İştar, zorunluluktan ziyade bir ihtiyacın ürünü olarak kuruldu.

Kadına yönelik şiddet alanında ekonomik, psikolojik, kültürel sorunlara ilişkin destek çalışmaları yapıyoruz. Bir yılda yaklaşık 1500 kadın başvuruda bulundu. Her geçen gün başvurular artıyor. Kadın sığınma evi açtık, yaklaşık üç aydır faaliyetini sürdürüyor.

Çocuklarla ilgili ilk çalışmalarımız, Mayıs 2011 tarihinde başladı. Ankara Çocuk Hakları Ortak Platformu’nun Çocuklar İçin adalet Projesi vardı. O proje kapsamında özellikle Pozantı Hapishanesi’nden çıkan çocuklar ve aileleriyle görüşmek istediler. Bizden de ailelerine ulaşmak konusunda destek talep ettiler. Biz de Mersin İHD ile görüştük. Çocuklarla yapılan görüşmelere de eşlik ettik. Çocuklarla ilk temasımız bu şekilde başladı.

Adalet Bakanlığı’ndan ya da başka yerlerden, kadın danışma merkezlerinin çocuklarla çalışmasının “alakasız” olduğu vurguları gelmeye başladı. Ama biz çalışmalarımıza devam ettik. Diğer yandan da babaları hapishanede olan veya çıkmış çocuklarla toplumsal travma çalışması yaptık. İlk başta çocuklarla çalışma fikrimiz yokken, çocukların bu travmaya maruz kalması, bu çalışmayı gerektirdi.

“Devlet, kadının can güvenliğini tehlikeye attı”

– Merkezi Mersin olmak üzere altı ilde eş zamanlı “KCK” adı altında operasyonlar yapıldı. İŞTAR da basıldı ve çalışanlarınızdan tutuklanan oldu. Sizce çalışmalarınızın, bu operasyondaki payı nedir?

– Bizim çalışmalarımız devletten sürekli baskı görüyordu. Örneğin şubeler açma olanağımız olmadığı için, mahallelerde danışma çadırları açmaya karar verdik. Planımız, her hafta bir mahallede çadır kurmak ve bize ulaşma olanağı olmayan kadınlara bizzat ulaşmaktı.

İlk çadırı, yoğun talep üzerine Karaduvar Mahallesi’nde kurmaya karar verdik. İzin almamız gerekmediği halde çalışmaya giden arkadaşlarımız, çevik kuvvet polisleri tarafından engellendi.

Yine o dönemde Mersin İHD’nin Adalet Bakanlığı’yla yaptığı görüşme esnasında Bakanlık tarafından “İştar’ın ne yaptığını biz biliyoruz!”gibi tehditler savurduklarını biliyoruz.

Operasyona gelecek olursak; yapılan arama kesinlikle hukuki değildi. Aramaların hiçbiri, tanık ve yetkili nezaretinde yapılmadı. Birçok belgemize ve harddisklerimize el koydular. Şiddete uğrayan ve bize başvuran bazı kadınların seans notlarını aldılar. Dolayısıyla o kadınların bizle paylaştığı en özel bilgilerine el koydular. Bizim bunları gizli tutma yetkimiz varken, devlet bu yetkimizi hiçe saydı ve kadınların can güvenliklerini tehlikeye attı.

Bütün bunların toplamında amaçladıkları şey; kadınların bize başvurmasını engellemekti. Şu an bize başvuran kadınların bir kısmı, kendi özel bilgilerine el konulup konulmadığını öğrenmek için bizi arıyor. Kendi komşusundan bile buraya geldiğini saklayan kadının, güvenmediği bir kurum olan devlet tarafından bilgilerine el konulduğunu bilmesi ona tedirginlik veriyor.

– Sizce bu operasyonlarda amaçlanan neydi?

– Nerede bir insan hakkı savunucusu varsa, nerede bir hak ihlalini engellemeye çalışan biri veya kurum varsa, nerede kadına yönelik şiddete karşı çalışan bir kurum varsa, “KCK” adı altında bu insanları, bu çalışmaları engelleme çabası var devlette. Bu operasyonun sadece İştar ile bağlantılı olduğunu düşünmüyoruz. Kadına yönelik şiddete karşı mücadele eden, bunun için bilgilendirme-bilinçlendirme çalışmaları yapan arkadaşlar da biz de baskıların amacının kadın mücadelesini geriye götürmek olduğunun farkındayız. Bu baskın sadece İştar’a değil, bütün kadın çalışmalarına yönelik bir saldırıdır.

– Önümüzdeki süreçte nasıl çalışmalar planlıyorsunuz?

– Önümüzdeki haftadan itibaren mahalle etkinliklerine, çok hızlı bir şekilde devam edeceğiz. Bu etkinliklerde yapacağımız çalışmalarda diğer kadın örgütleri ile ortaklaşmayı planlıyoruz. Hâlihazırda şiddet üzerine bir çalışmamız vardı, o bitmek üzere. Mahallelerde eğitim çalışmaları planlarımız arasında. Bu çalışmaları çeşitli sendikalar aracılığıyla örgütlemeye çalışacağız. Düzenli olarak katıldığımız konferans ve seminerlere katılmaya devam edeceğiz. Bileşeni olduğumuz Mersin Kadın Platformu’yla ortak hareket etmeye devam edeceğiz.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu