GüncelManşet

“Ev işi, iş yasasına alınsın; Rukiyeler ölmesin”

İstanbul: Ev işçisi Rukiye Şimşek’in temizliğe gittiği evden düşerek yaşamını yitirmesinin ardından “Ev işçilerine insan yakışır iş” diyen KEP, İstanbul ÇSGB önünde bir eylem gerçekleştirdi.

13 Kasım günü, Bostancı’da bir eve temizliğe giden Rukiye Şimşek isimli ev işçisi bir kadın, evin camlarını silerken pencereden düştü ve olay yerinde yaşamını yitirdi.

Rukiye Şimşek ülkede çok azı kayıtlı ve neredeyse tamamı kayıtsız ev işçilerinden sadece biriydi. Güvenceli çalışma koşulları bir yana, yaptığı iş “iş”ten bile sayılmıyordu. Sözde düzenlemeler yaparak evlere işe giden kadınların daha güvenceli koşullarda yaşamasını sağlamayı taahhüt eden devlet; ne yasal bir düzenlemeye gidiyor ne de ev işçilerinin ölümlerinin önüne geçecek bir eylem planı oluşturuyor.

Ama diğer yandan Fatmalardan Rukiyelere ölümler sürüyor…

 

“Ev işçilerinin çalışma koşullarından devlet sorumlu”

Rukiye’nin ölümünün ardından daha önce Rukiye’nin evini ziyaret edip, ailesiyle görüşen Kadın Emeği Platformu bugün de (19 Kasım) Fındıklı’da bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirdi.

Emek ve kadın kurumlarının bir araya gelerek oluşturduğu KEP adına yapılan açıklamada “Sormak istiyoruz yetkililer, neredesiniz? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı neredesiniz? İstanbul İş Teftiş Kurumu neredesiniz? Rukiye Şimşek için ne yapacaksınız? Daha kaç iş cinayeti yaşanacak?” diye soruldu.

Ev işçileri devletin vurdumduymazlığı yüzünden her an ölüm tehlikesi, meslek hastalığı, taciz, tecavüz, gibi risklerle yüz yüzedir” diyerek, ev işçilerinin çalışma koşullarının kara tablosundan bahseden KEP; “Ev işçilerinin güvencesiz, kayıtsız, görünmeyen tehlikelerle yüz yüze çalışma koşullarından, kölelik durumundan Çalışma Bakanlığı sorumludur, devlet sorumludur” dedi.

 

“Ev hizmetleri iş yasasına alınmadan talepler karşılanmaz”

Son zamanlarda ev işçilerinin çalışma koşulları ile ilgili gündeme getirilen haberleri “sansasyonel” olarak değerlendiren ve “ev işçilerini kurtarıyormuşçasına” verilen bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten KEP, “Ev hizmetleri, iş yasasına alınmadan ev işçilerinin talepleri karşılanmaz” dedi.

Çalışma Bakanlığı’nın ev işçileri için insanca yaşanabilir iş koşulları sağlayan ILOC 189’u imzalaması, ev hizmetlerinin 4857 Sayılı İş Yasası ile İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamına alınması gerektiğinin altını çizen KEP, “Kadınların esnek ve güvencesiz çalıştırılması, çifte sömürünün derinleştirilmesi, kadın emeğinin değersizleştirilmesi ve kadın bedeninin denetlenmesine dönük her türlü uygulamaya hayır diyoruz” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.

 

Kaynak: www.yenidemokratkadin.net

 

Resimler için tıklayınız

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu