Güncel

Ramazan’da iftarlarını kanla açanlar “Elhamdülillah 1’e 10 gidiyor”, halk “Öldürmekle bu sorun bitmez” diyor

H. Merkezi: Türkiye Kürdistanı’nda asker ve siyasi operasyonlarla bölge halkına diz çöktürmeye çalışan egemenler, tüm saldırılarına karşın bu emellerine ulaşamıyor. Savaşın, çatışmalı ortamın hüküm sürdüğü bu ortamda yarım ağızla da olsa 7 Haziran seçimleri sonrası başlattıkları savaş konseptinin başarılı olmadığını itiraf ediyorlar. Ancak özelikle manipüle ettikleri halk kitlelerini daha fazla kendilerine yedeklemek gayesiyle ırkçı söylemlerini de artırmaktan geri durmuyorlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yakın zamanda katıldığı bir programda “Şehitlerimiz oluyor ama şehitlerimizin ne ahı ne kanı yerde kalıyor. İşte son günlerde Elhamdülillah 1’e 10 gidiyor” ifadelerini kullandı. Buna karşın iftar öncesi Evrensel’den Fırat Topal’a konuşan Amedliler “Öldürmekle bu sorun bitmez” diyor.

 

“İnsanlar güvende yaşayamıyor”

55 yaşındaki İnşaat İşçisi Hanifi Örmez, 1’e 10 mantığının çözüm olmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Hepimiz barış istiyoruz, kanın durmasını istiyoruz. Ölme ve öldürmeyle hangi taraf bitecek, bugüne kadar yaşanılan süreç önümüzde duruyor. Ben bu yaşta iş için İstanbul’a Ankara’ya gidiyorum. Ben de kendi memleketimde kalıp çalışmak istiyorum ama bu koşullardan kaynaklı iş yok, eğer ortam böyle olmasaydı buralara yatırım yapılsaydı daha iyi olurdu. Her iki tarafta ölen bu ülkenin çocukları. Savaşın kime faydası oldu ki bugüne kadar. Savaşın olduğu böylesi bir ortamda insanlar güvenli yaşayamıyor. Belli bir saatten sonra sokaklar boş insanlar tedirgin oluyor, dışarı çıkmıyor. Neden böyle bir ortamda yaşamak zorundayız? Yeter artık. Ramazan ayında savaş değil barış sesi duymak istiyoruz.” 

 

“Yıllardır savaş sürüyor binlerce insan öldü ne oldu, bitti mi? Bitmedi”

Amedli Murat Kanal ise şöyle konuştu: “Çözüm süreci herkes için iyiydi. Sokaklar cıvıl cıvıldı, karakollar bu kadar yoktu. Şimdi sürekli yeni karakollar yapılıyor. Ben bu ülkenin vatandaşıyım. Vatandaş olarak görev ve sorumluluklarımı yapıyorum ama sürekli ayrımcılığa maruz kalıyorum. Yaşadığım kentte her taraf güvenlik gerekçesiyle kapalı, evime nereden gideceğimi şaşırıyorum. Belediye binasına gitmek istemiyorum, kendimi emniyet müdürlüğüne gitmiş gibi hissediyorum. Belediyeler halkın yeri değil mi? Bir işin düşse gitsen baştan sona arıyorlar seni, neden bu şekilde yaşamak zorunda kalıyoruz? Bu halk bu zulmü hak etmiyor. 1’e 10 gitmiş de ne olmuş? Ölen kim? Bu ülkenin çocukları, annelerin gözü yaşlı kalıyor.”

Mehmet Sancar isimli Amedli ise yaşanılan yoksulluğa dikkat çekerek “Ramazan ayındayız etin kilosu olmuş 44 TL. Memleketimizde tarım ve hayvancılık yapılıyor fakat savaş ortamından kaynaklı bir sürü bölge yasak, yaylalar yasak insanlar üretemiyor, böyle olunca da her şey pahalı oluyor. 2 yıl önce mazotun fiyatına bak şimdiki fiyatına bak artmış. Öldürmekle bu sorun bitmez. Kim öldürmeyle bitmiş ki bugüne kadar? Yıllardır savaş sürüyor binlerce insan öldü ne oldu, bitti mi? Bitmedi” dedi.

 

“Savaşta babalar oğullarını gömer, barışta oğullar babalarını gömer”

Dağ Kapı Meydanı’nda kurulan iftar çadırına gidip, iftar yemeği için sıra bekleyen gençlerle de sohbet eden Topal, Dicle Üniversitesi’nde siyaset bilimi okuyan gençler yaşanılan ortamdan rahatsızlıklarını ve okumalarına rağmen gelecek kaygılarını dile getirdiklerini belirtiyor.

Gençlerden Şerwan şunları kaydediyor: “AKP’nin oy aldığı tabana baktığımızda bu tip söylemlerin karşılık bulduğunu görüyoruz. Özellikle milliyetçi tabandan ciddi destek alıyor. Politikasını devam ettirmek için bu dile ve uygulamalara ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Savaşın çözüm getirmediğini anlamak için geçmiş yıllara bakmak yeterli fakat iktidarda kalmak için bu tip söylemlere ihtiyacı var. Biz gençler için savaş çözüm değil bugüne kadar olmadı, kimseye olumlu anlamda bir şey kazandırmadı. ‘Savaşta babalar oğullarını gömer, barışta oğullar babalarını gömer’ sözü bence barışın ne kadar kıymetli olduğunu anlamak için yeterli.”

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu