Güncel

Meslek Örgütleri: Yeterli denetimler yapılsaydı çökme yaşanmazdı!

Çorlu’da yolcu treninin raydan çıkması sonucu meydana gelen kazanın nedeninin yağmura bağlandığını belirten İMO Genel Başkanı Cemal Gökçe, “Çekilen fotoğraflar zemin güçlendirilmesinin yapılmadığını gösteriyor” dedi.

H. Merkezi: Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden 362 yolcusu ve 6 personeli ile İstanbul Halkalı’ya gitmek üzere hareket eden yolcu treninin Tekirdağ’ın Muratlı ile Çorlu ilçeleri arasındaki Sarılar Mahallesi’nde raydan çıkarak devrilmesi sonucu 24 kişi hayatını kaybetti, 318 kişi ise yaralandı. Yaşanan bu kazanın ardından gözler kazanın oluşmasına neden olan muhtemel ihmallere çevrildi.

“Yine yağmura bağladılar!”

Yaşanan son tren kazasının çok sayıda tren kazasında olduğu gibi yine nedeninin yağmura bağlandığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Başkanı Cemal Gökçe, “İlk resmî açıklamalar ölümlü kazanın nedenini yine yağmura bağladılar! Her afet sonrası ifade edildiği gibi konunun özünü unutup sonucuna göre hüküm verdiler” dedi.

“Zemin güçlendirilmesi yapılmamış”

Trenin geçmiş olduğu tarlanın son derece gevşek bir zemine sahip olduğunu belirterek, “Yol üst yapısının oturduğu alt yapıda yeterli zemin iyileştirilmesi yapılmış mıdır?” diye soran Gökçe, çekilen fotoğrafların zemin güçlendirilmesinin yapılmadığını gösterdiğini söyledi.  “Bu tür zeminlerin yağmurlara fazlaca direnemeyeceği teknik olarak bilinmesine rağmen, yağmur sonrası öncelikli risk taşıyan yerler, tren geçmeden önce kontrol edilmiş midir?” sorusunu da soran Gökçe, “Rayların oturduğu beton balastların altı boşaldığına ve bu boşalmanın kazaya neden olduğu çekilen fotoğraflardan anlaşıldığına göre, demiryolu hattının riskli yerlerinde herhangi bir kontrol yapılmamış gibi bir izlenim yaratıyor insanda” şeklinde konuştu.

“Rutin kontroler yapıldı mı?”

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna da, “İlk defa yağmur yağıyor ve böyle bir şey oluyor değil. Burada bir de rutin kontrollerin yapılaması lazım. O rutin kontrollerin yapılmamasından dolayı kazanın olduğunu tahmin ediyoruz. Ama bunu projelendirme durumuna da bakmak gerekir” dedi.

“Standartlara uygun malzeme kullanılmamış”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Battal Kılıç da tren raylarının altına yapılan dolguda yanlışlığın olduğunu belirterek, “Yağmur yağdığında rayların altına döşenen malzemenin yağmurdan etkilenmemesi gerekiyor. Toprak dolguyla zemini doldurursanız bir süre sonra aşırı yağış toprağı doyurduğunda dolayısıyla çökme meydana gelir. Ama raylı sistemlerde, ray altına döşenen malzemeler yağmurdan etkilenmemesi gerekir. Malzeme, yağan yağmuru ızgara gibi geçiren, ama çökmeyi engelleyen bir malzeme olmalıdır” diye konuştu. Rayları döşeyen yüklenici firmanın yeteri kadar denetlenmemiş olabileceğini sözlerine ekleyen Kılıç, “Yeteri kadar denetim olsaydı çökme meydana gelmezdi. Öyle rastgele bir dolguyla geçiştirilemez. O anlamda standartlara uygun malzemelerin kullanıldığı konusunda şüphelerimiz var” diye konuştu.

“Sorumlular gerekli cezayı almıyor”

Tren kazalarında meydana gelen ölümlere değinen Kılıç, şöyle devam etti: “En son Pamukova kazasında da kimse ceza almadan, sorumluların hepsi serbest bırakıldı. Maalesef bizi yönetenler yaptıkları hataları kanun önünde yeteri kadar gerekli cezayı almıyorlar ve bu hatalar da devam ediyor. Geçmişte yaşanan kazaların sorumluları cezalandırılmış olsaydı. Bu kadar cesaretli davranamazlardı.” Kılıç, hükümetin yeteri kadar denetim ve soruşturma yapması durumunda bu tür kazaların asgari düzeye ineceğini ifade etti.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İstanbul 1 Noli Şube Başkanı Ersin Albuz da yaşanan facianın menfezlere önem verilmemesi ve yol bekçilerinin olmaması nedeniyle yaşandığını söyledi.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu