Güncel

Festival çalışmalarından…

Genç Partizanlar…

40. savaş yılına giren bir geleneğin köklerinin olduğu topraklarda halkla iletişime geçmenin heyecanıyla köy çalışmalarını yürütüyoruz. Bize hiç de yabancı olmayan bir halk kesimine yayınlarımız aracılığıyla bir kez daha- bu kez festival vesilesiyle- ulaşabilecek olma durumu bizi köklerimize ulaştıracak olan adımların küçük bir kısmı olarak atılmaya başlanıyor. Bahsini ettiğimiz yer Dersim.

Politikalarımız çevre sorunundan kadın sorununa, kadın sorunundan kültürel yozlaştırmaya ve daha birçok konu özgülünde yoğunlaşıyor. Karakollar, birahaneler, uyuşturucu ve fuhuş ilk akla gelenlerden. Dersim’ in yüzlerce yıl öncesine dayanan kültürel ve politik özellikleri neticesinde maruz kaldığı imha, inkâr ve asimilasyon politikalarının en somut örneklerini oluşturan bu durumlardan etkilenme boyutu mücadelemizdeki eksikliklerimizi gözler önüne seriyor.

Bütün bu gerçeklikler üzerinde köy çalışmalarımızın iki ayağı oluşturuluyor Birincisi kadın ayağı, ikincisi gençlik ayağı. Bu iki kesim üzerindeki yönelimlerimizin temeli her ikisinin de bahsini ettiğimiz saldırılarda nerede durduklarıyla ilgili. “Özgür” olmalarıyla tanınan Dersim kadınlarının yaşadığı eşitsizliği görmemek elde değil. Şehir merkezinden ilçelere doğru gittikçe daha net bir biçimde görüyoruz ki bu “özgürlük” gerçek bir özgürlük değil. Dersim kadınlarının (genci veya yaşlısı) her ne kadar birçok kesimlere oranla politik olduğunu söylesek de bunun yetersizliği kendini hemen belli ediyor.

Devletin hedefinde gençlik var!

Gençliğin ise bölgede yoğun bir yozlaştırma kıskacında tutulmak istendiği ve bu isteğin etkilerinin sandığımızdan da fazla olduğu gerçekliği bizi yeni politikalara yöneltiyor. Dersim gençliği onlarca yıl öncesine dayanan devrimci, komünist kültüre tutunacağına egemenler tarafından yoz, popüler kültüre yöneltiliyor. Devrimci, komünist saflardaki yetersizliğin sonucu olarak da egemenlerin bu politikaları kendine yaşam alanı bulmuş oluyor. Hozat’ a gidiyoruz, ilçe çok da büyük olmasa bile içerisi gençlerle dolu olan onlarca kahvehaneyle karşılaşıyoruz. Dersim merkezde onlarca birahane ve fuhuş yapılan evlerle karşılaşıyoruz. Gençler baş aktör konumunda. Kuşkusuz gençliğin burada özgün bir konum elde etmesi savaştaki niteliğiyle ilgili. Egemenler de bunu iyi biliyor ki en çok gençliğe “yatırım” yapıyor.

Ancak ne var ki Partizan geleneğine sıkı sıkı sarılan gençlerle de karşılaşıyoruz ve değiştirme gücümüze kuvvet de buradan geliyor. Devletin çeşit çeşit saldırılarına rağmen Partizanları ve bu geleneği sahiplenen onlarca genç yoldaşımızla tanışıyoruz. “Partizan’cıyız” deyince gözleri dolan, hemen şehit yoldaşlarımızı anlatmaya başlayan hiç haberimizin olmadığı genç yoldaşlarımızla tanışıyoruz. Birçoğu daha on bir-on iki yaşlarında olan “genç Partizanlar” lar karşılıyor bizleri köylerin girişinde. Dersim’ in devletin bütün saldırılarına inat hala ayakta olan eşsiz doğasının içerisinden geçerek festivalin sadece bir festival olmadığını anlatmaya başlıyoruz köylülere.

Festival bölgenin sorunlarını içermeli

Festival, sadece bir eğlenme aracı olmadığından kültürümüze ve doğamıza sahip çıkmanın bir aracı olması nedeniyle bölgenin sorunlarının da taşınabileceği bir alan olmalı. Egemenlerin bahsini ettiğimiz politikalarının festivali de kapladığını düşünürsek bu politikaların etkilerini daha rahat görürüz. Bu duruma müdahale etmek de kültürümüze ve doğamıza sahip çıkmakla olur.

Bölgenin politik yapısının etkisiyle lise öğrencilerinin devrimci, komünist mücadeleye ilgisi, savaşa olan ilgisi egemenlerin saldırılarını tırmandırması için yetiyor. Dersim’ de gençliğin en dinamik kesimlerinden olan öğrenci gençlik bu saldırılardan nasibini alıyor. Artık Malatya Hapishanesi Tunceli Üniversitesi’nin bir kampusu haline gelmiştir. Haziran ayı içerisinde tutuklanan Yeni Demokrat Gençlik okurlarının küçük bir parçasını oluşturduğu bu kampüs, devrimci, demokrat, yurtsever öğrencilerle dolu. Tutsak öğrenciler özgülünde bir süredir sürdürülen çalışmaların da bir parçası olarak Dersim merkezde yapacağımız yürüyüşe duyarlı bütün kesimleri çağırıyoruz. Halk gençliği Dersim’ de egemenlerin saldırılarına boyun eğmeyip, devrimci, komünist mücadeleye, savaşa tutunacak ve böylece egemenlerin oyununu boşa çıkaracaktır!(Bir YDG’li)

Resim Galerisi İçin Tıklayınız:http://www.ozgurgelecek.net/resim-galerisi.html

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu