Dünya

Ernst Thaelmann: İşçi sınıfının bir çocuğu

18 Ağustos 1944’de Buchenwald’da toplama kampında Alman Komünist önder Ernst Thaelmann faşistler tarafından öldürülmüştü.

Ernst Thaelmann Hamburg’daki 16 Nisan 1886’da bir işçi ailesi bir çocuğu olarak dünyaya geldi, ailesinden erken ayrılıp çalışmaya başladı. Limanda farklı farklı işlerde çalıştı ve iş hayatını öğrenmeye başladı. Bu arada ilk defa mücadele ile tanıştı. 1903’te SPD (Alman Demokrat Partisi) ve sendika üyesi olup faaliyet yürütmeye başladı. Ernst Thaelmann, faaliyet yürüterek çevresinde iş arkadaşlarına ve yoldaşlarına özen gösterdi. Bu yüzden Hamburg’daki işçiler, ona çok güvenirlerdi ve işçi sınıfı mücadelesinde önemli bir yer aldı.

1914’deyken Ernst, SPD’nin savaş politikasını ve I. Emperyalist Paylaşım Savaşı’nı protesto etti. Bu yüzden, 1915 yıllında Ernst Thaelmann savaş cepesine gönderidi. O arada faaliyeti bırakmadan askeriye içinde propaganda yapmaya devam etti. Savaş boyunca dört defa yaralandı. 1917’de Hamburg’daki grev mücadelesine katılmak için askerden kaçtı. Bir yıl sonra Alman Kasım Devrim’ine katılıp İşçiler-ve Askerler Örgütü’nde yer aldı. Aynı yılda SPD’dan USPD’a (Bağımsız Alman Demokrat Partisi) geçip daha sonra da büyük oranda KPD (Alman Komünist Partisi) çatısında bileşildiği zaman da KPD üyesi oldu.

20 Ağustos 1925’ten itibaren 1944’e kadar Ernst Thaelman KPD Merkez Komitesi ve Genel Sekreteri olarak görev aldı. O arada “Kim Hitler’i seçer, Savaşı seçer!” deyip ilk dakikadan itibaren faşistlere karşı savaştı.

Hitler döneminde, faşizm komünistlere karşı büyük bir operasyon yapmaya başladı. 3 Mart’ta Ernst Thaelman faşistler tarafından tutuklandı. Sır vermeyerek büyük işkencelerden geçirildi. 11 yıl boyunca o tek başına bir zindanda kaldı ve 1944 yılında Buchenwald toplama kampına götürüldü.

18 Ağustos 1944 gecesinde SS tarafından üç kurşun ile öldürüldü. Ernst Thaelmann; kararlı duruşu ve fedakâr kişiliği ile binlerce komünist ve direnişçiye karanlıkta yol gösteren oldu ve bu gün de olmaya devam ediyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu