Makaleler

“Köylünün efendiliği” tatlı bir masalmış!

Mersin: Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) “Tarımda Türkiye’nin Son 10 Yılı” başlıklı bir rapor hazırladı. Hazırlanan rapor her ne kadar salt AKP karşıtlığı gütse de, tarımda yaşanan sıkıntıları sadece AKP hükümetine mal etse de Türkiye’de toprağa dayalı üretim yapan köylülerin borçlanma düzeyini ve yaşam standartlarının ne derece düştüğünü gözler önüne seriyor.

Burada öncelikle söylememiz gereken tarımda gerileme ve gittikçe daha da dışa bağımlı hale gelme durumunun, Türkiye’nin sosyo-ekonomik niteliğinden kaynaklı olduğudur.

Onun için burada yapılması gereken AKP’yi hedef tahtasına oturtmak değil AKP’nin de bir dişlisi olduğu sistemle hesaplaşmaktır.

Türkiye’de üretimi yapılan tarım ürünlerinde neyi ne kadar üreteceğinden tutalım da neyi ne kadar ücrete satacağını da belirleyenin IMF’nin politikaları olduğu artık neredeyse herkes tarafından bilinen bir gerçek.

TZD tarafından hazırlanan rapora dönecek olursak; raporda tarım üreticilerinin bankalara borçlanma oranının ne kadar arttığından, bir dönem Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerde artık milyar dolarlık ithalat yapılmasına kadar birçok konuya değiniliyor.

Yine aynı raporda gübre fiyatlarındaki artışın yüzde 460’lara kadar dayandığı, köylünün 8 kilogram buğdaya karşılık 1 litre mazot alabilir hale geldiği ve artık toprağını ekmekten vazgeçtiği vurgulanıyor. Sistemin zenginin daha zengin fakirin ise daha fakir olması üzerine kurulu olduğu tarım alanında da kendisini gösteriyor.

Yapılan araştırmada tarım sektörü son 10 yılda yıllık ortalama yüzde 2.71 büyüme kaydederken, tarım sektöründe çalışan üreticilerin refah düzeyinin ve kazançlarının gittikçe düştüğü görülüyor.

2002’de tarımda çalışan 7.5 milyon kişi 23 milyar dolarlık tarımsal hasılat elde ederken, 2012’de tarımda 5.7 milyon kişi çalışıyor ve 61.8 milyar dolarlık hasılat elde ediyor olması da bu durumun başka bir örneğini oluşturuyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer’in de tarım sektöründe “çöküş” olarak adlandırdığı bu dönem için yaptığı değerlendirmeler, TZD’nin hazırladığı raporu pekiştirir nitelikte.

1980’lere kadar pamuk ihracatçısı olan Türkiye’nin, şimdilerde pamuk ithal eder duruma geldiğini ve Çin’den sonra en büyük pamuk üreticisi durumunda olduğunu söyleyen Tuncer’e göre, son 10 yılda tarım ürünleri ithalatı ihracatı geçti.

2008 yılında tarımsal ithalat 6.4, tarımsal dış ticaret açığı ise 2.3 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını belirtti.

Köylünün Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları 2012 itibarıyla 22 milyar 300 milyon liraya yükseldi. 10 yıl öncesine göre 42 kat arttı. Köylünün bankalara olan kredi borcunun ise geçen yıl sonu itibarıyla 32 milyar TL’ye çıkması, içerisinde bulundukları durumu en açık biçimiyle gösteriyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu