Güncel

Cebeci’de 15 öğrenciye uzaklaştırma cezası

Ankara: Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu’nda 20 Mart günü gerçekleşen Newroz kutlamalarına polisin saldırısı sonucu yaşanan olaylarla ilgili 15 öğrenciye bir aydan bir yarıyıla kadar uzaklaştırma cezaları verildi.

Üniversite Yönetim Kurulu’nun 26.11.2013 tarihli Rektörlük onayıyla aldığı karar 9 Aralık günü öğrencilere iletildi. Öğrencilere iletilen tebligat kâğıtlarında YÖK Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 6. ve 7. maddelerine göre karar verildiği açıklanırken aralarında bir YDG’linin de olduğu toplam 15 öğrenciye bir aydan bir yarıyıla kadar uzaklaştırma cezaları verildi.

Geçtiğimiz dönem içerisinde gerçekleşen Yemekhane direnişi için de dönem başında çok sayıda öğrenciye uzaklaştırma cezaları verilmişti. Şimdi de Newroz günü yaşanan olaylar bahane gösterilerek verilen cezalarla devrimci, demokrat, yurtsever öğrenciler okuldan uzaklaştırılmak ve yıldırılmak isteniyor.

20 Mart’ta Cebeci’de ne olmuştu?

Cebeci Kampüsü’nde 20 Mart günü Türkiye ve Türkiye Kürdistan’ının her yerinde olduğu gibi Newroz kutlamaları yapılmak istenmiş, öğrencilerin astığı “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü” yazılı pankart bahane gösterilerek önce güvenliğin bıçaklı saldırısı, ardından da polis saldırısı yaşanmıştı. Yaşanan polis saldırısında kampüste gaz atılmadık yer kalmamış, çok sayıda öğrenci ve çalışan etkilenmişti.

Saldırının yaşandığı günün Yemekhanedeki direnişin sürdüğü zamana denk gelmesi üniversite yönetiminin direnişin bitirilmediği takdirde gerekeni yapacaği yönündeki açıklamalarını hatırlatmıştı.

Polisin okula saldırısı ve yaşanan çatışmalar sonucunda onlarca öğrenciye soruşturma açılmış, çok sayıda öğrencinin olayla ilgili emniyete çağrılarak ifadesi alınmıştı.

 

Ankara Üniversitesi’nin öğrencilerine soruşturma açmak için dayandığı yönetmelik maddesi şöyle:

MADDE 7 – (1) Yükseköğretim kurumundan bir yarıyıl için uzaklaştırma cezasını gerektiren eylemler şunlardır;

a) Yükseköğretim kurumu personeli ve öğrencilerini tehdit etmek,

b) Yükseköğretim kurumlarında işgal ve benzeri fiillerle yükseköğretim kurumunun hizmetlerini engelleyici eylemlerde bulunmak,

c) Kurum personeli ve öğrencilerine fiili saldırıda bulunmak,

ç) Yükseköğretim kurumlarında hırsızlık yapmak,

d) Yükseköğretim kurumu bünyesinde mevcut bina, demirbaş eşya ve benzeri malzemeyi tahrip etmek veya bilişim sistemine zarar vermek,

e) Sınavlarda kopya çekmek veya çektirmek,

f) Seminer, tez ve yayınlarında intihal yapmak”.

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu