EmekGüncel

SÖYLEŞİ | Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Çetin: Mücadele henüz bitmedi

2014 yılında 301 maden işçisinin katledildiği Soma Katliamı’ndan sonra katliamın faili Soma Holding tarafından hiçbir gerekçe sunulmadan SMS yoluyla işten atılan ve 6 yıldır tazminatlarını almak için mücadele eden binlerce işçinin direnişi kazanımla sonuçlandı.

2014 yılında 301 maden işçisinin katledildiği Soma Katliamı’ndan sonra katliamın faili Soma Holding tarafından hiçbir gerekçe sunulmadan SMS yoluyla işten atılan ve 6 yıldır tazminatlarını almak için mücadele eden binlerce işçinin direnişi kazanımla sonuçlandı.

Yıllarca üst işverenleri Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından tazminatları verilmeyen ve Maden-İş Sendikası tarafından uzun vadeli ve ödenmeyen protokollerle oyalanan işçilerin yıllardır verdiği mücadeleyi ve 6 yıllık mücadelenin sonucunda meclisten çıkan karar sonrası elde edilen kazanımı Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin’e sorduk.

Haklarını almaya çalışan işçilerin yıllardır siyasi iktidar, mahkemeler, işveren ve işveren yanlısı sendika tarafından oyalandığını belirten Çetin, mücadelenin henüz bitmediğini, halen haklarını alamayan birçok işçinin olduğunu belirtti.

Soma’da maden ocaklarında çalışırken çıkartılan ya da emekli olan işçilerin 6 yıl boyunca tazminatlarını alamadığını belirten Çetin, “5 yıldan sonra Türkiye Maden-İş Sendikası ve siyasi iktidar tarafından aldatıldığının farkına vararak sendikamız Bağımsız Maden-İş Sendikası’na geldiler. Bize tazminatlarını beş senedir alamadıklarını ve nasıl alabileceklerini soran bu işçiler ile kamuoyu oluşturarak örgütlü mücadeleyi başlatmış olduk. Mahkemelerin vereceği kararın bizim lehimize olmayacağı, patronların lehine olacağını bilerek işçilerle birlikte kamuoyu oluşturulmasına karar verdik.

Soma Kömür İşletmeleri’ne ait Atabacası, Eynes ve Işıklar Maden Ocağı işçileri de “biz de tazminat mağduruyuz” diyerek mücadeleye girişti. Ayrıca Uyar Madencilik firmasında tazminatları verilmeyen işçiler de direnişe katılınca sayı toplamda 3500’e ulaştı. Bu süreçte Soma’dan Ankara’ya doğru bir yürüyüşümüz oldu ve anayasal hakkımız olan bu yürüyüş Soma çıkışında engellendi. Ancak direnişimizi devam ettirdik. Bunun sonucunda ise Türkiye Kömür İşletmeleri’ne bağlı olduğu ortaya çıkan Eynes Madeni’nde çalışan işçilerin 1800’ünün tazminatı ödendi” dedi.

Daha önce işçilerin haklarının ödenmesinin mecliste önerge olarak verildiğini ve kendilerine önergenin torba yasayla geçeceğinin sözünün verildiğini belirten Çetin, “Ancak yıllar boyunca siyasi iktidar tarafından adım atılmadı. Sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bir görüşme yapıldı. Bakanlık ‘meclise önerge verilmesi lazım’ dedi. Siyasi iktidarın bir milletvekili tarafından verileceği belirtilen önerge için görüşme sonrasında avukatımız bir önerge hazırladı” diye belirtti.

Önergede işçilerin sıkıntılarının açık, düzgün bir şekilde anlatıldığını belirten Çetin, “Mecliste önergeyle ilgili bir görüşme yapıldı ve sunuldu. Tabi bizim gönderdiğimiz önerge değiştirilerek sunulmuş. Biz de dedik ki ‘biz size bu önergeyi göndermedik, bu önerge sorunlarımızı çözemez, sorunlarımızın tamamen çözülmesi için bütün verdiğimiz maddelerin sunulması lazım’ diye uyardık.

Bu süreçten sonra taleplerimizin tamamının değiştirilmeden sunulması için Soma Kaymakamlığı önünde direnişe geçtik. Sağ olsunlar muhalefet partilerinin vekilleri ve grup başkanvekillerinin de destek vermesi sayesinde Soma Şirketinin tazminat sorunu tamamen çözüldü. Böylece en azından 6 yıldır işçilerin süren adalet mücadelesi bir nebze de olsa çözülmüş oldu” diye ifade etti.

Soma AŞ. dışındaki Uyar ve Eynes Madencilik işçilerinin alacaklarının halen ödenmediğini belirten Çetin, “Mücadelemiz henüz bitmedi. Bu şirketlerden haklarını alamayan işçiler için de mücadelemiz devam edecek.

Özellikle Uyar Madencilik’te gözünü, bacağını kaybeden, çeşitli ölümcül kazalar geçiren  bazı arkadaşlarımız var. Bunların davaları ayrı olarak devam etmektedir. Bu mahkemeler bitince ayrı bir görüşme yapılacaktır. Bunun dışında Atabacası, Işıklar ve Geventepe işçilerinin kıdem ve ihbar tazminatı alacağı kaldı. Bu arkadaşlarımızın sürecini takip etmeye devam edeceğiz”  sözlerini ifade etti.

Son olarak Bağımsız Maden-İş’in yaklaşık 1,5 sene önce kurulduğunu ve sendikanın işçilerin haklarını elde etmek için bir araç olarak ortaya çıktığını belirten Çetin, “Bundan önce Dev Maden-Sen’in örgütlenmesini de yapmaya çalışmıştık.

Ancak başarılı olamamıştık. Bu kazanım bizim için iyi bir kazanım oldu. 5 senedir mağdur olan işçilerin haklarını bir araya gelerek 1,5 senede elde etmiş olduk. Özetle sendikamız bu mücadele içerisinde ortaya çıktı. Bu birliktelik de güçlü bir mücadeleyi doğurdu. Neticesinde ise kazandık” sözlerini kaydetti.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Diğer içerik
Kapalı
Başa dön tuşu