DünyaGüncel

ATİK: Dursun Yoldaşımız Mücadelemizde Hep Yanı Başımızda Olacaktır!

ATİK yaptığı bir açıklama ile 25 Şubat'ta yakalandığı hastalığa yenik düşerek yaşamını yitiren Dursun Çaktı'yı andı.

“Ölüm de, doğum gibi yaşamın doğal bir parçası olsa da, doğumlar yaşamın başlangıcı ve müjdesi olarak etrafındakileri sevince boğarken, ölümler; bireyin yaşamının sonu ve sevilen kişi ile fiziki son veda olduğundan kabulü zor olup, etrafındakileri hüzne boğar… Biliriz ki; her ölüm erkendir geride kalanlar için…” sözlerine yer verilen açıklamada Dursun Çaktı’nın tüm yaşamı boyunca ezilenlerden yana olduğuna, genç yaşlarından itibaren hep mücadele içinde yer alıp, yaşamı dolu dolu yaşadığına, ölümü Kaf Dağı’ndan yüce kılanlardan olduğuna; onuru, sevdayı, mücadeleyi ve her şeyden önce insan sevgisini yaşama nakış nakış işleyenlerden olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada Dursun Çaktı’nın yaşamına ilişkin şu bilgilere yer verildi:

“Dursun Yoldaşımız; 01.10.1956’da Dersim’in Hozat kazasına bağlı Peyik köyünde Kürt ve Alevi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. İlk ve orta öğrenimini Elazığ’da bitirdikten sonra, 1972 yılında öğrenci olarak Almanya’ya gelir. Unutulmaz yazar ve şairlerden Sabahattin Ali’nin; “Bir insanın vicdanı varsa eğer, solcu olmaktan başka seçeneği yoktur” diyerek tarif ettiklerinden olup, yaşamı boyunca hep insanlıktan, dostluktan, ezilenlerden yana olmuştur. Bundandır ki kısa sürede devrimcilerle tanışmış ve 1975-1976 yıllarında kurulan Ulm Halk Ocağı’nın kuruluş çalışmalarında yer almıştır. Ulm Halk Ocağının 1977’de ATİF’e bağlanmasında Dursun yoldaşımızın emekleri büyüktür. Sonrasında Ulm Tohum Kültür Merkezi olarak çalışmalarını sürdüren derneğimizin bugünlere gelmesinde de katkıları unutulamaz. Dursun yoldaşımız Türkiyeli Göçmenlerin ekonomik, demokratik ve politik ihtiyaçları doğrultusunda, demokrasi mücadelesinde yürütülen çalışmaların hep en önünde yer alanlardan olmuştur.

1983 – 1984 faaliyet döneminde Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF) Yönetim Kurulu’nda yer alan Dursun yoldaşımız, ATİK’in kuruluş sürecine de aktif katılmıştır. 1990’ların başlarında Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu’nun Denetim Kurulu’nda yer alan Dursun Yoldaş, sonraki yıllarda da konsey ve denetim kurulu görevlerinde yer aldı. Yaşamı boyunca faşizme karşı mücadele eden yoladışmız, bundan dolayı da 1980’lerin ortalarında Münih Hapishanesi’nde üç ay tutuklu da kaldı. Özgürlüğüne kavuştuktan sonra ise, mücadelesine kaldığı yerden aynı hız ve inançla devam etti.

Onun için görevin küçüğü büyüğü yoktu, zaman geldi yönetici pozisyonlarda çalıştı, zaman geldi dernekte çay dağıttı. Hangi iş olursa olsun, hep en önemli görevi yapıyormuş sorumluluğu ile sarıldı. Bilgisini asla kendisine saklayanlardan değildi. Genç – yaşlı demez, kim kendisine sınıf mücadelesi ile ilgili bir şey sorsa bıkmadan, usanmadan kişinin kafasındaki soru işaretine açıklık getirinceye kadar anlatmaya, bildiklerini aktarmaya çalışırdı.”

Dursun Çaktı için taziye ve tören yapılacak

Öte yandan ATİK Konseyi adına yapılan duyuruda, Dursun Çaktı için 26 Şubat Cuma ve 27 Şubat Cumartesi günleri saat 13.00 itibariyle Ulm Tohum Kültür Merkezi’nde (Adres: Tohum Kültür Merkezi; Bleichstr.1, 89073 Ulm) taziye kabulü gerçekleştirileceği, törenin de 1 Mart Pazartesi günü düzenleneceği belirtildi.

Duyuruda pandemi nedeniyle tören için 100 kişiye izin verildiği bunun sonucunda törene katılımın da aile ve yakın akrabalar ile sınırlı kalmak zorunda olacağına dikkat eçekildi.

ATİK Konseyi taziye ve törene ilişkin şunları kaydetti:

“Bu nedenle tüm yoldaşlarımızdan, dostlarımızdan ricamız, Dursun yoldaşımızı uğurlamak, ailenin acısını paylaşmak için gelmek isteyen herkesi, Cumartesi günü Tohum Kültür Merkez’ndeki taziye kabulüne bekliyoruz. Bu durumun anlayışla karşılanmasını önemle rica ediyoruz.”

 

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu