GüncelUncategorized

Sağlık meslek örgütleri: Şarbon hastalığına dair bilgi verilmemesi endişe yaratıyor

Sağlık meslek örgütleri, Brezilya’dan ithal edilen hayvanların karantina altına alınmasının ardından günlerdir bazı illerde şarbon vakalarına rastlandığına dikkat çekti. Açıklamada, yetkililerin bu konuda yeterli bilgi vermemesinin endişe yarattığına dikkat çekilerek tarım ve hayvancılıkta meslek örgütlerinin bağımsız denetim yapması gerektiği vurgulandı.

H.Merkezi: Sağlık meslek örgütleri, Brezilya’dan ithal edilen hayvanların karantina altına alınmasının ardından günlerdir bazı illerde şarbon vakalarına rastlandığına dikkat çekti. Açıklamada, yetkililerin bu konuda yeterli bilgi vermemesinin endişe yarattığına dikkat çekilerek tarım ve hayvancılıkta meslek örgütlerinin bağımsız denetim yapması gerektiği vurgulandı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Merkezinde yapılan ortak açıklamada konuşan Dr. Neslihan Sevim, günlerdir farklı şehirlerde şarbon hastalığı teşhisi konulduğunu insanların ya da karantinaya alınmış şarbonlu hayvanların gündeme geldiğini belirterek, “Bu gelişmeler ve yetkililerin ithal edilen hayvan sayısı, bu hayvanların dağıldığı yerler ve karantinaya alınmaları, şarbon teşhisi konmuş insanlar ve sağlık durumları ile ilgili bilgileri paylaşmaması hepimizde endişe uyandırmaktadır” dedi.

28 Nisan 2018 tarihli bir düzenlemeyle ithal edilen hayvanların sağlık denetimlerinde veteriner hekim zorunluluğunun kaldırıldığına dikkat çeken  Sevim, böylece hastalığı tanıyan meslek grupları veterinerler ve zooteknistlerin denetimden uzaklaştırıldığını söyledi. Şarbon hastalığının denetimden kaldırılan bu uygulamalar nedeniyle hem insanlar hem de hayvanlar arasından yayılmaya devam ettiğini ifade eden Sevim, bayram öncesinde Brezilya’dan ithal edilen hayvanların laboratuvar sonuçları alınmadan, 21 günlük karantina işlemleri tamamlanmadan ülkeye sokulmasının hastalığın ülkeye sokulması anlamına geldiğini söyledi.

“Satılamayan ürünler iç piyasaya”

Canlı hayvan ithalatına geçişle birlikte ithal edilen hayvanlarda deli dana, mavi dil, pasterolloz gibi hastalıkların olduğunun Dünya Sağlık Örgütü ve başka ülkelerin kaynaklarından öğrenildiğini kaydeden Sevim, ihraç edilmek üzere gönderilen pek çok tarımsal ürünün yapılan denetimlerin ardından geri çevrildiğine dikkat çekerek “Alıcı ülkelerin geri çevirdiği bu ürünlerin imha edildiklerine dair bilgi şimdiye kadar alınamamıştır. Şirketlerin bu ürünleri daha ucuz fiyata iç piyasaya sürerek halkımızın tüketimine sunduğu bilinmektedir” dedi.

Gıda denetimlerinin yapılarak sonuçların kamuoyu ile paylaşılması ve sağlıklı olmayan besinlerin piyasadan çekilmesi gerektiğini vurgulayan Sevim “Sağlıksız üretim ve sağlıksız olduğunu bilerek satış yapanlar cezalandırılmalı” dedi

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu