GüncelManşet

Akkuyu’da nükleer için 20 bin ağaç kesildi.

Mersin: Nükleer Karşıtı Platform’un çağrısı ile bugün 12:00’de basın açıklaması gerçekleştirildi.

Halkların Demokratik Kongresi ve demokratik kitle örgütlerinin de desteği ile Nükleer santral şirketinin bürosunun önünde toplanan kitle adına açıklamayı okuyan Dr. Ful Uğurhan, hukukun bütün kuralları çiğnenerek nükleer santrallerin devam ettiğini söyledi.

Uğurhan; “Bilindiği gibi 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 10.maddesine göre ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) süreci tamamlanmadan inşaat alanında hiç bir çalışma yapılamaz. Oysa Mersin CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı’nın incelemeleri ve Mersin Barosu’nun talebi üzerine Gülnar Asliye Hukuk Mahkemesi’ince yapılan tesbit sırasında gözlendiği üzere inşaat tüm hızıyla devam etmektedir” diye ekledi. Akkuyu NGS A.Ş tarafından yapılan açıklamada bunun gerçek olmadığının söylenmesi üzerine Uğurhan; “şimdi soruyoruz biz gördüklerimize mi inanacağız yoksa sizin gerçeği yansıtmayan sözlerinize mi” diye vurgulandı.Nükleer Karşıt Platform aktivisti Dr. Ful Uğurhan sözlerine devam ederken inşaat alanında çok sayıda ağaç kesildiğini ve bunun tel örgülerin dışından dahi görünebildiğini belirtirken Akkuyu’da doğup büyüyen yerel halkın, ağaçların acımasızca kesilişini gözyaşları içerisinde anlattığını dile getirdi.

nkp mersin 2“Toros ve Hacettepe üniversiteleri projeden çekilsin”

Dr. Ful Uğurhan sözlerine devam ederken basına da seslendi: “14-16 Aralık 2013 tarihleri arasında ilimizde, Toros ve Hacettepe Üniversiteleri’nce Akkuyu NGS ile Rosatom’un sponsorluğunda, uluslararası bir kongre düzenlenecek. Şimdi tekrar soruyoruz ‘Doğu Akdeniz’de Enerji Güvenliği’ adlı bilimsel bir kongrede, nükleer santrali yapacak şirketin sponsor olması etik midir? İlimizin sınırları içerisinde bir üniversitenin, bu kentin insanlarının Akkuyu’ya yer lisansının verildiği 1976 yılından bu yana, yani 37 yıldır mücadele ettiği bir konuda böyle bir kongrenin düzenleyicisi olmasından büyük üzüntü duyuyoruz, bunu kentimize ihanet etmek olarak algılıyor ve Toros Üniversitesi’nin derhal kongreden çekilmesini istiyoruz” diye belirtti.

nkp mersin 3

 

ÇED raporu olmadan inşaat hazırlıkları başladı

Mersin’de yaşayan halk olarak bugünü ve geleceklerini olumsuz etkileyeceğini düşündükleri, kendilerini yakından ilgilendiren böylesi önemli bir konuda görüşlerinin alınmasını istediklerini belirte Uğurhan, cumartesi günü şehre gelecek olan Enerji Bakanı Taner Yıldız’dan randevu talep etiklerini duyurdu.

Açıklamanın ardından Mersin Barosu adına Av. Sevim Küçük Gülnar Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından görevlendirilerek nükleer santral alanına gittiklerini söylerken

Önce içeriye alınmak istenmemelerine rağmen girdikleri santral alanında henüz ÇED alınmadığı halde binlerce ağacın kesilerek inşaata başlandığını gördüklerini belirtti. Bu konuda bilirkişi raporu hazırladıklarını belirten Küçük, bu rapor çıktığında da hukuki mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

Yapılan basın açıklaması, “Nükleer santral istemiyoruz”, “Biz halkız bizi de dinleyin” sloganlarıyla sonlandırıldı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu