Dünya

ABD’de Büyük Buhran’dan bu yana en büyük konut krizi kapıda

Evden çıkarmaları önleyen moratoryumun sona ermesinin ardından 10 milyondan fazla kişi evsiz kalabilir

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, “Bazı ülkeler hala Kovid-19’un pençesinde korkunç bir şekilde acı çekerken, ABD’deki ekonomik görünüm açıkça canlandı” demişti. Powell’ın açıklamasının ardından ekonomi uzmanlarının ve bazı kiracılar birliğinin yaptığı açıklamalar ekonomik görünümün sadece en zenginler için düzelmiş olduğunu ortaya koydu.

Truthout sitesinden Laura Jedeed’in haberine göre, 100 milyonu aşkın kişinin kirada oturduğu ülkede, her 7 kiracıdan biri son dönemde artan işsizliğin de etkisiyle kiralarını ödeyemedi.

Kovid-19 pandemisinin en kötü etkilediği ülkelerden ABD, 1929’da başlayıp 1930’larda ülke ekonomisine damga vuran Büyük Buhran’dan bu yana en ciddi konut ve evsizlik krizi riskiyle karşı karşıya.

ABD yönetimi, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri aracılığıyla pandemi sürecinde zorunlu tahliyeleri önlemek için moratoryum (borç erteleme) süresini 30 Haziran’a kadar uzatmıştı. Federal hükümet krizi önlemek için eyaletlerdeki yerel yönetimlere 45 milyar dolardan (374 milyar TL) fazla yardımda bulunmuştu, ancak tüm kiracılara yardım etmek için gereken para miktarı 70 milyar doları (581 milyar TL) buluyor.

10 milyondan fazla kişi evsiz kalabilir

Uzmanlar, 30 Haziran’dan sonra 10 milyondan fazla kişini evsiz kalabileceği uyarısında bulunuyor. Sağlanan mevcut fonların dağıtımındaki aksaklıklar da, ihtiyaç sahibi milyonlarca kişinin yardıma ulaşmasını engelliyor.

Los Angeles Kiracılar Birliği’nden Trinidad Ruiz, bölgede şu anki evsiz sayısının 40 bin civarında olduğuna dikkat çekerek “Tahminlerimize göre bu tahliyeleri önlemek için bir şey yapılmazsa 500 bin kişi sokaklarda yaşayacak” dedi.

Kiracı bulma platformu Avail’in şubatta düzenlediği bir ankete göre, o dönemde federal kira yardımına başvuran kiracıların yaklaşık yüzde 73’ü ve ev saiplerinin yaklaşık yüzde 55’i henüz yardım alamamıştı.

Ankete göre, kiracıların neredeyse yüzde 70’i kira yardım programının varlığından bile habersizdi.

“Moratoryum, evden çıkarmaları tümüyle engelleyemiyor”

Otonom Kiracılar Birliği Ağı’ndan Rose Lenehan, özellikle pandemi koşullarında kira yardımına başvuru için gerekli bürokratik koşulların çok ağır olduğuna dikkat çekiyor. Lenehan, ülkede yasal olarak çalışma hakkı bulunmayan ve İngilizcesi yeterli olmayan göçmenlerle yasal koşulları iyi bilmeyen kişilerin başvuru koşullarını anlamasının zor olduğunu ifade ediyor.

Kiracılara destek amacıyla faaliyet yürüten örgütlere göre, birçok ev sahibi de kira yardımına başvurmakla uğraşmak yerine para ödeyemeyen kiracıları evden çıkarmalarını sağlayacak yasal yolları tercih ediyor.

Los Angeles merkezli Tahliye Savunma Ağı Direktörü avukat Elena Popp, mevcut uygulamanın evden çıkarmaları engellemekte yeterli olmadığını belirterek ev sahiplerinin ve yerel yönetimlerin hâlâ kira ödeyemeyenleri sokağa atabildiğini söylüyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu